Over KALA


In 2020 opende restaurant eigenaar Kasper voor het eerst de deuren van Kala Vlissingen, een Grieks & Mediterraans restaurant in het prachtige monumentenpand het Beursgebouw in Vlissingen. Het prachtig gelegeven restaurant net onder de boulevard op de kop van het Bellamypark aan het Beursplein. 

Gedreven om een stempel achter te laten bij het Nederlandse en toeristen publiek en hen kennis te laten maken met de Griekse en Mediterraanse keuken, werd er dag in dag uit gebouwd aan het concept. Welk pad er ook bewandeld werd, de filosofie en bedrijfsvoering was altijd duidelijk voor ogen. Bij Kala moeten gasten lekker kunnen eten, goede persoonlijke service krijgen en dat in een sfeervol met aandacht samengesteld interieur ervaren.  Wij werken niet met shiften en willen onze gasten in een onstpannen sfeer op hun gemak laten dinneren.

Beursgebouw Vlissingen


Het werd opgericht in 1635 in de Hollandse renaissancestijl, op de plaats van het oorspronkelijk beursgebouw uit 1540. Het was gelegen aan een toegangsweg naar de Westerschelde, het plein aan de aangrenzende Smallekade was toen nog een haven. De klok werd op 21 juni 1635 besteld bij klokkenmaker Janus Matton. De klok werd als horloge specifiek voor de toren besteld, waaruit geconcludeerd kan worden dat het gebouw grotendeels klaar was. Op het huidige uurwerk staat het jaartal 1628, maar op oudere foto's staat het jaartal 1672. Het uurwerk zal dat jaar vernieuwd zijn.

In 1816 werd het gebouw verbouwd. Van het beursgebouw met bogengalerij en kleine ramen in de vensters werd het een neoclassicistisch gebouw met rechte zuilen op de begane grond en grote vensters op de verdieping. De verdieping werd ook gepleisterd.

In de loop der eeuwen had de Beurs verschillende eigenaars en functies. De gemeente Vlissingen verkocht het in 1881 aan een particulier, in 1886 kwam het in het bezit van de Vereniging Eigen Hulp. Deze vereniging verbouwde het pand tot winkel, waardoor het deftige karakter uit 1816 verloren ging. In 1926 ontstonden er plannen om het gebouw te verbouwen tot hotel en het ook te verhogen met een extra verdieping. Hierop kocht de gemeente het Beursgebouw in 1927 terug, waarna het in 1929 werd geschonken aan de Vereniging Hendrick de Keyser, tot heden nog altijd eigenaar. Bij de overdracht werd wel de verplichting meegegeven om het te restaureren.

Tot 1880 was de benedenverdieping een open galerij met langs de straatzijde een colonnade. Even was het ingericht als winkel, thans is het een restaurant. De voorgevel is voorzien van de wapenschilden van Zeeland en Vlissingen.

EEN CULINAIRE REIS DOOR GRIEKENLAND


Eten bij Kala betekent kennismaken met de unieke cultuur van de Griekse en Mediterraanse keuken. De geschiedenis van onze keuken heeft een bijzondere stempel gedrukt op de culinaire traditie, met invloeden van uit Griekenland.

De smaak van verse ingrediënten en fantastische combinaties van kruiden en specerijen is het geheim van de Griekse keuken en wanneer het eten langzaam kookt, hebben smaken de tijd om samen te smelten, waardoor overheerlijke gerechten ontstaan die de Grieken doen denken aan de gerechten van hun moeders en oma's.

In de Griekse keuken wordt gebruikgemaakt van verse ingrediënten, zoals aubergines, courgettes, tomaten en kruiden zoals mint, oregano, peterselie, tijm en kaneel, bonen en brood, vis, schaaldieren en verschillende soorten vlees, zoals gevogelte, varkensvlees, rundvlees en lamsvlees, olijven, kaas en yoghurt. Verder gebruikt men in sommige gerechten wijn. In het Griekse desserts wordt vaak gebruik gemaakt van walnoten en honing. 

De perfecte plek voor shared dining


Shared dining is helemaal van deze tijd en ook nog eens super gezellig. Bij Kala kunt u dit helemaal zelf ervaren. De gerechten worden in het midden van de tafel geserveerd zodat iedereen met elkaar kan delen. Romantisch met z'n tweeën of gezellig met familie of vrienden, wij bieden voor elke gelegenheid een heerlijke avond.

Verschillende koude of warme gerechten, van gehaktballetjes in tomatensaus (keftedes), knapperige gebakken Feta (Feta Saganaki), klassieke boerensalade (Choriatiki), gevulde wijnbladeren (Dolmadakia) tot en met kalamatis olijven en Griekse pepers. Onze smaakvolle, milde gerechten met verse kruiden zijn een genot.

Combineer dit met onze huisgemaakte lemonades, mix dranken, cocktails of een lekker Griekse Ouzo voor de perfecte smaakcombinatie. 

GRIEKS & MEDITERRAANS RESTAURANT

KALA


EET EN DRINK ALS EEN GRIEK

ETEN GEMAAKT VOOR DE GODEN

KALA VOLGEN

KALA BEKIJKEN

GRIEKS & MEDITERRAANS RESTAURANT

KALA


BEURSPLEIN 11
4381 CA  VLISSINGEN

+31 (0) 118 - 430 401
INFO@GRIEKSRESTAURANTKALA.NL